AI araçları mı?

Cengiz Akarsu
5 min read4 days ago

--

Bu yazıda deneyimlediğim ve öğrenmeye çalıştığım AI araçlarını paylaşıyorum.

Merhaba,

Her geçen gün yeni bir AI aracı çıkmasın ki biz de takip etmeyelim. Edelim edelim de bu işin oluru nedir? Hangisini takip edelim, üyelik için para verelim mi diye düşünürken deneyimlediğim ve kenara not ettiğim araçları yazayım istedim. Belki de kısa süre sonra bunun iki katı kadarını daha yazmam gerekebilir. Devir sadece teknolojiyi kullanma değil hızına da yetişme devri.

Hızına yetişmeye çalışma durumunı 2016–2019 yılları arasında yüksek lisans tezimi yazarken akademik araştırma esnasında yaşamıştım. CNN (Convolutional neural network) ve CV (computer vision)’u birleştirip farklı pozisyonlarda, FujiFilm’İn özel kamerasoyla çekilmiş 2 boyutlu bir insan resmindeki insan eklem noktalarını tespit etmiş ve ardından 3 boyutlu hale getirmiştim. Bu yeni yaklaşımı da o yıllarda yüksek lisans seviyesinde bu çalışmayı Türkiye’den yalnızca ODTÜ’den bir araştırmacı ve ben yapıyorduk. Kendisiyle iletişim kurup fikir alışverişi de yapmıştım. Hindistan’dan bir üniversiteden karşılık beklemeden, eğitilmiş modellerini benimle paylaşıp bana tezimde destek olmuşlardı. Saç döktüren günlerdi. Hey gidi hey! İşte o zaman o kadar çok literatür taraması yapıyordum ki, 2016 yılında bu spesifik alanda bir günde çıkmış çalışmaları tarıyorken 2017'de yetmemeye, diğer yıllarda ise hiç yetmemeye başladı. Tabi bu yıllar Amazon’un insansız market kurması, OpenCV gibi kütüphanelerin daha popüler hale gelmesi ile 2D-3D alanındaki çalışmaların artmasıyla ilişkilidir. Tezi yazarken kardeşimin katkısı ve desteği olmasa tek başıma yetiştirmem mümkün de değildi. Bu yazımı okursa diye teşekkürümü etmiş olayım :)

Şu anda yani 2025'e girdiğimiz 2 Ocak tarihinde ise literatüre yetişip takip etmeyi bırak, bu çalışmaların ötesinde bir tool haline gelmiş uygulamaların sayısını bile tam takip etmek mümkün olmuyor. Bir spesifik alana tutunup oradan devam etmek belki de en iyisi.

Öncelikle şu üç web sitesini yer imlerine ekleyiniz. + Reddit olmazsa olmaz onu eklemedim.

Haydi gelin yazımın başlığındaki AI araçlarından benim notlarıma:

Cursor

Cursor ile fikirlerini hızlıca ortaya koyan ve hatta daha ileriye götürüp mobil, web gibi platformlarda belki de uzun süredir beklettikleri fikirlerini paylaşan insanların videolarına denk gelmişsinizdir.

Farklı AI LLM’leri ile kullanılma seçeneğini getiriyor. Ben genelde Clause sonnet ile hızlıca birkaç MVP ayağa kaldırdım. “Agent” modu tam anlamıyla “gelecek”. Nasıl katmanlı mimari ile projeleri yönetiyorsak. Backend için bir agent, frontend için bir tane daha, db için bir tane daha, servis katmanını da bir agent yönetsin, bunların dokümanını ve swagger entegrasyonunu da bir başka agent oluştursun diyebiliyorsunuz. Şu anda birbirleri arasında komut alıp gönderme seçeneği bulunmuyor. Bağlantıyı siz sağlıyorsunuz. Yazılım tecrübeniz de burada devreye giriyor zaten. Videoları izleyin daha net anlayacaksınız.
Projenizi tek bir agent ile de yaparsınız. Ama LLM’lerdeki sorun bir süre sonra ipler kopuyor. Ya yazdığı kodları karıştırmaya başlıyor, ya yazdığını hatırlamadan çoklama yapıyor, ya halüsinasyon görüp bir projenin ortasından yönlendirmeleriniz iyi değilse bir proje daha oluşturmaya kalkıyor. Kısaca yapılacak işleri ayrı agent’lara bölüp orkestra şefi olarak sizin yönetmeniz iyi bir seçenek olacaktır. En azından benim deneyimim bu şekilde.
Yarın bir gün agentlar kendi arasında da konuşmaya başlarsa görün şenliği :) Yazarız prompu sonra gider kahvemizi içerken projenin ne hale geleceğini tahmin bile edemeyiz.
Önemli not: Cursor üzerinde sizin promptunuza göre oluşturduğu kodları teknik açıdan incelemeden önce projenize merge etmesine, yani projenize eklemesine izin vermemeniz iyi olacaktır. Hem nereden nereye gittiğini incelemek, hem de onun çalışma mantığını anlamak açısından burası kritik.

Youtube’de Cursor ile ilgili önerdiğim videolar:

Claude

Kullanılası, kullandıkta kullanmak isteyeceğiniz bir AI asistanıdır.

Claude ile var olan verilerimi örnek olarak html formatına çevirmesini isteğimde kodunu benim için hazırlayıp önizlemesini göstermesi büyük kolaylık ve zaman kazandırıyor:

Uğur hocam da benimle aynı fikirde… Bu tür AI araçları insanı kullandıkça şoka sokuyor. Tarifsiz duyguları yaşayıp kariyerinizi sorgulamanıza nedenolmuyor değil.

Poe.com

Çin tarafından aldığı güçle çok düşük maliyetlerde LLM araçlarını kullanmanızı hatta ücretsiz (günlük limitli) gibi seçeneklerle elinizin altında tutulması gereken bir sitedir.

Bolt

Prompu yazın ve ekranı izleyin. ilk çalıştrıdığımda bir yazılımcı olarak ne tür bir duygu yaşayayım bilememiştim. Basit komutlarda başarılı. Hobi projelerimde kullandıkça daha fazla deneyim sahibi olacağım.

https://bolt.new/

TypingMind

DevinAI

WindSurf:

Kaliteli bir AI tool daha. Cursor gibi düşünebiliriz. Ben indirdim ancak henüz kullanma şansı bulamadım.

https://codeium.com/windsurf

Kullanmaya bağlı birçok araç var ve her geçen gün sayısı hızla artıyor. Siz bunları kullanan tarafta mı yoksa uzaktan bakan tarafta mı olacaksınız. Karar sizin…

Herkese mutlu kodlamalar dilerim!

Güç Sizinle Olsun…🚀

--

--

No responses yet